Neusspray kan een naaldvrije Covid-19 vaccin betekenen.

Bron: Mediacal Xpress (www.sciencex.com) door Tiffany Lee.

Universiteit van Nebraska-Lincoln, USA.


 

Terwijl de wereld reikhalzend uitkijkt naar de introductie van een COVID-19 vaccin, denken velen van ons dat het verkrijgen van een immuun bescherming vergelijkbaar is als het verkrijgen van een griepprik; we gaan naar de kliniek, rollen onze mouw op en krijgen een prik in de arm.

Maar professor en viroloog Shi-Hua Xiang van de universiteit van Nebraska voorziet een andere benadering, één die iets minder pijn en angst zal veroorzaken, een verbeterde immuniteit tegen het COVID-19 virus en een véél kleiner prijskaartje.

 

Met de steun van het COVID-19 Rapid Response Grant programma van het Office of Research and Economic Development bevindt professor Shi-Hua Xiang zich in een vroeg stadium van de ontwikkeling van een bacteriële (probiotica) toediening voor een COVID-19 vaccin dat rechtstreeks aan de luchtwegen kan worden toegediend d.m.v. een neusspray, waardoor een immuunrespons wordt veroorzaakt direct op de plaats waar SRAS-CoV-2, de veroorzaker van het COVID-19 virus, waarschijnlijk het lichaam binnendringt en zich vermenigvuldigd.

Volgens de benadering van professor Shi-Hua Xiang zal biologisch gemanipuleerde Lactobacillus ( een veilige en algemeen gebruikte probiotische bacterie) antigenen (een molecuul dat in staat is een reactie van het afweersysteem op te wekken, waarbij antistoffen worden aangemaakt) rechtstreeks afgeven aan het slijmvliesweefsel van de neus en de mond. Deze plaats specifieke aanpak biedt mogelijk een betere bescherming tegen het COVID-19 virus dan een geïnjecteerd vaccin, omdat het een natuurlijk infectie van het virus beter nabootst en antilichamen en immuun cellen produceert op die plekken waar het virus het lichaam binnenkomt.

Mucosale vaccinatie zou effectief moeten zijn omdat mucosale vaccins immuniteit opwekken op het punt van virale toegang, waardoor de vroege infectie onder controle wordt gehouden voordat het een gevestigde systemische infectie wordt, zegt professor Shi-Hua Xiang.

Met een neusspray vaccin wil professor Shi-Hua Xiang profiteren van enkele krachtige componenten van de immuun mechanismen van het lichaam die zich in het slijmweefsel bevinden. De B-cellen daar produceren immunoglobine A, of IgA, de krachtige eerstelijns verdediging van het lichaam tegen ziekteverwekkers in de darmen en luchtwegen. Deze weefsels zijn ook rijk aan T-geheugen cellen, die specifieke antigenen kunnen ‘onthouden’ nadat ze er een eerste ontmoeting met een indringer hebben gehad, waardoor ze bij een volgende keer een snellere en sterkere immuunrespons kunnen produceren.

Professor Shi-Hua Xiang heeft de Lactobacillus als vaccinvector in de context van HIV bestudeerd en hij weet dat het gebruik hiervan verschillende voordelen heeft. Het is als veilig erkend en wordt al veel in voedsel verwerkt. Mensen consumeren regelmatig Lactobacillus in yoghurt en andere probiotische supplementen. Het kan ook de andere mucosale kanalen koloniseren, wat betekent dat het leeft en zich vermenigvuldigt in harmonie met de andere bacteriën in de luchtwegen.

Lactobacillus is relatief goedkoop te produceren en is goed genetisch te modificeren, wat betekent dat professor Shi-Hua Xiang de bacteriën genetisch kan manipuleren om SARS-CoV-2 antigenen te produceren.

Deze eigenschappen maken neusspray vaccins tot een potentieel levensvatbare oplossing voor ontwikkelingslanden, die moeite hebben om doses van de leidende COVID-19 vaccin kandidaten veilig te stellen. Uit gegevens blijkt dat ontwikkelde landen al zijn overeengekomen om tenminste 3,7 miljard doses van de meest veelbelovende kandidaten te kopen, die volgens deskundigen de wereldwijde productiecapaciteit op korte termijn zullen monopoliseren. En met slechts een lappendeken van vaccins wereldwijd, zal de pandemie aanhouden.

“Eén vaccin kan niet de hele wereld bestrijken” zegt professor Shi-Hua Xiang. “Verschillende landen hebben misschien verschillende vaccins nodig.”

Dienovereenkomstig bevindt professor Shi-Hua Xiang zich ook in de vroege fase van het onderzoek naar een op Lactobacillus gebaseerde COVID-19 vaccin: met de ORED-subsidie gebruikt hij een gepseudotypeerd COVID-19 virus om de effectiviteit van de antilichamen die door de gemanipuleerde bacteriën worden geïnduceerd, te evalueren. Met ongeveer 45 vaccins die al in klinische proeven op mensen worden uitgevoerd, weet professor Shi-Hua Xiang dat zijn werk niet zal bijdragen aan een eerste generatie coronavirus vaccin. Maar met aanhoudende vragen over de veiligheid en succes van de  aan kop lopende vaccinproducenten en de moeite van kopers om de vaccins veilig te stellen, vertrouwd hij erop dat zijn werk waardevol zal zijn in de strijd tegen het COVID-19 virus en toekomstige virussen die van dieren op mensen overgaan.

“Het doel op lange termijn is om een effectief slijmvliesvaccin te maken voor door de luchtwegen overdraagbare virale infecties”.laat een reactie achter

Categorieën