Antimicrobiële peptiden

De ZanitaZ probiotica produceren antimicrobiële peptiden.

Antimicrobiële peptiden heeft deze naam te danken aan het feit dat ze zijn ontdekt op basis van hun vermogen micro-organismen te doden. Sir Alexander Fleming ontdekte in 1921, een aantal jaren voordat hij penicilline beschreef, bij toeval een antimicrobieel eiwit dat door het lichaam zelf wordt gemaakt.

Het mooie is dat antibacteriële peptiden prima actief zijn tegen bacteriën die resistent zijn tegen conventionele antibiotica, en die soms aanleiding geven tot de sluiting van operatiekamers of afdelingen van ziekenhuizen.

Antimicrobiële peptiden werken als:
Antibioticum
Chemokine door het aantrekken van ontstekingscellen.
Groeifactor voor epitheelweefsel.
Stimulator en modulator van de specifieke afweer.

Het ideale antimicrobiële peptide dood micro-organismen, wekt geen ontsteking op en bevordert wond herstel. Een ideale combinatie van eigenschappen voor gebruik in behandeling van geïnfecteerde wonden.

Antimicrobiële peptiden zijn evolutionair gezien een succesverhaal: ze beschermen bacteriën tegen andere micro-organismen, en doen hetzelfde voor planten en dieren.

Recente onderzoeken naar peptiden hebben ook hun antivirale activiteit aangetoond. Sommige peptiden vertonen directe virus dodende activiteit, andere verstoren de aanhechting van virusdeeltjes aan het celmembraan oppervlak, of voorkomen dat het virus zich kan vermeerderen.